Trauma verwerking

Waar trauma op latere leeftijd kan optreden ontstaat jeugdtrauma vaak in de vroege jeugd. Zowel heftige als minder heftige gebeurtenissen kunnen al veel impact hebben op jonge kinderen.
Je kan hierbij denken aan verwaarlozing, mishandeling, seksueel misbruik, het missen van affectie, het hebben van ouders met een psychiatrische aandoening ed.

Ruziënde ouders

In situaties, waarin meerdere mensen samenleven, is een ruzie op zijn tijd niet gek en zelfs leerzaam. Als kind leer je namelijk hoe je ruzie maakt en hoe je onderlinge problemen oplost. Het wordt een ander verhaal als de ruzie gepaard gaat met verbale agressie of mishandeling. De wirwar aan emoties die dan loskomt, kan bij jou spanning oproepen. Gevolgen hiervan zijn het ontstaan van concentratieproblemen en een minderwaardig gevoel over jezelf.

Vreemdgaan van partner

Een intieme relatie aangaan met je partner vraagt om vertrouwen. Je geeft je letterlijk en figuurlijk bloot en er is sprake van een sterke verbondenheid. Wordt dit vertrouwen aangetast doordat je partner vreemdgaat, dan loopt je zelfvertrouwen een enorme knauw op.

Relatie met een narcist

Wanneer twee personen een relatie aangaan, is het een kwestie van geven en nemen om te voldoen aan de behoeften van beide partners. Helaas is een relatie met een narcist ingewikkeld. Een narcist houdt weinig tot geen rekening met je gevoelens en je behoeften. Je narcistische partner voelt zich vaak beter dan anderen en kan ook agressief gedrag vertonen. Als levensgezel hoef je vaak niet op empathie te rekenen.

Als dit nog niet ellendig genoeg is, heeft de buitenwereld meestal niet in de gaten dat je met een narcist samenleeft. Kenmerkend aan een narcist is het “talent”‘ om de schijn goed op te houden. Dit maakt het lastig om begrip voor je situatie te krijgen en je gehoord te voelen door buitenstaanders. Overigens heeft een narcist zijn eigen problematiek, vaak voortkomend uit de eigen voorgeschiedenis.

Contact opnemen

Zie je patronen terug in een van de bovenstaande situaties, dan help ik jou vanuit mijn praktijk graag met een passende vorm van therapie. Je verdient het om weer gelukkig te zijn. Met mijn deskundigheid help ik je met het verkrijgen van inzichten, zelfvertrouwen en levenslust. Ik maak graag kennis met je in mijn praktijk in Groningen.